Слънчогледови семки са популярна закуска и съставка в много кухни по света. Те идват от слънчогледово цвете, което има ядливи семки вътре.
Тези семки са с високо съдържание на полезни мазнини, особено мононенаситени и полиненаситени мазнини, които са полезни за здравето на сърцето. Те също така съдържат добро количество протеини и фибри, което ги прави засищаща и здравословна закуска.
Слънчогледовите семки са богат източник на няколко важни витамина и минерали. Те са особено високи в витамин Е, мощен антиоксидант, който играе решаваща роля в имунната функция и защитата на клетките от увреждане. Те също така съдържат добри количества витамини В1, В3 и В6, както и минерали като магнезий, селен и фосфор.
Интересното е, че слънчогледовите семки са един от най-добрите растителни източници на витамин D, основно хранително вещество, което много хора не получават достатъчно.
Освен консумацията им като закуска, слънчогледовите семки могат да се използват и при готвене. Често се добавят към салати, гарнитури, енергийни блокчета и дори смутита. Те могат да се консумират и цели или натрошени.